12.10.2016

Cum sa iubesti un copil:10 principii ale celebrului educator Janusz Korczak












  Janusz Korczak-pedagog polonez,scriitor,doctor si activist social care a refuzat sa-si salveze viata de trei ori.

Prima intamplare a avut loc cand acesta a refuzat sa emigreze in Palestina,chiar inainte de ocuparea Poloniei, pentru a nu lasa casa de copii abandonata in mijlocul evenimentelor tragice.
A doua oara cand a refuzat sa fuga din ghetoul Varsoviei.
A treia oara s-a intamplat când toti copiii de la orfelinat se aflau în tren, iar în unul din vagoane s-a apropiat un ofiter și l-a întrebat:
— Dumneavoastra ati scris „Regele Mateias Întaiul”? Am citit această carte în copilarie. O carte buna. Puteti fi liber.
— Dar, copiii?
— Copiii vor pleca. Dar dumneavoastra puteti parasi vagonul.
— Va înselati. Nu pot. Nu toti oamenii sunt nemernici.


Acest om genial a enumerat 10 principii prin care poti sa iti educi copiii:
  1. Nu astepta ca copilul tau sa fie la fel ca tine sau cum iti doresti tu sa fie.Ajuta-l sa devina el insusi.
  2. Nu cere de la un copil sa te rasplateasca pentru tot ce ai facut pentru el.I-ai daruit viata,cum ar putea sa te multumeasca?El va darui viata altcuiva,iar aceasta este o lege ireversibila de recunostinta. 
  3. Nu-ti arata nemultumirile in fata propriului copil,pentru a nu-ti manca amarul la batranete.Caci,ce semeni aceea culegi.
  4. Nu-i aborda problemele cu superioritate.Viata e oferita fiecaruia dupa puteri si fii sigur,viata poate fi dificila pentru el,nu mai putin decat  pentru tine,ba poate si mai mult pentru ca el nu are experienta.
  5. Nu-l umili.
  6. Cele mai importante intalniri sunt intalnirile cu copiii nostri.Ofera-i atentia maxima,nu stii niciodata pe cine poti intalni in propriul copil.
  7. Nu te chinui,daca nu poti face ceva pentru copilul tau,doar tine minte:pentru copil nu este facut suficient,doar atunci cand nu este facut tot posibilul.
  8. Copilul nu e tiranul care iti monitorizeaza intreaga viata, nu este doar carne și sange. Este comoara, pe care viata ti-a oferit-o pentru a pastra și dezvolta focul creativ din ea. Este dragostea nemargnita a parintilor, care nu vor creste un copil „al tau/al meu”, dar un suflet de care vor avea grija.
  9. Invata sa iubesti un copil strain.Niciodata sa nu ii faci altcuiva,ceea ce nu ai vrea sa ii faca propriului tau copil.
  10. Iubeste-ti copilul indiferent daca este netalentat,ghinionist sau adult.Vorbeste cu el,bucura-te,pentru ca un copil este o sarbatoare pe care inca o traiesti.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Folositi un limbaj adecvat!