19.10.2016

Animale mai putin cunoscute dar interesante

    Viata pe Terra este foarte diversificata.Daca am avea timpul si resursele necesare nu am reusi sa intalnim toate speciile de pe Pamant.Aceste animale pot parea putin bizare,dar au ceva unic si cu adevarat fascinant.

1.Babirusa
 
Este asemanator cu porcul si poate fi gasit in padurile din Indonezia. Numit si porcul cerb, Babirusa este cunoscut mai ales pentru coltii sai spectaculosi. La masculi, caninii superiori cresc in sus patrunzand prin piele şi curbandu-se inapoi catre frunte. Si caninii inferiori sunt destul de dezvoltati si cresc in sus. In schimb, în randul femelelor caninii fie lipsesc,
fie au dimensiuni reduse.
In cazul in care masculii nu isi rup coltii, lucru care se poate realiza in timpul activitătilor cotidiene, acestia vor continua sa creasca pana cand le vor face rani sau le vor penetra craniul.

2.Tatuul pitic argentinian
  
Acest animalut are o lungime intre 9 si 11,5 cm.Desi pare fragil,cu ajutorul ghearelor sale mari se poate ingropa in pamant in cateva secunde.Masa acestuia consta in furnici,larve,serpi,viermi,radacini si plante.
Oamenii de stiinta cunosc foarte putine lucruri despre el,nestiind nici cata populatie mai exista.

3.Fossa
   
Acesta este un mamifer endemic (traieste pe un anumit teritoriu) din Madagascar.Este cel mai mare mamifer carnivor de pe insula,dieta lor fiind compusa din lemuri,primate,soparle,rozatoare sau pasari.
Acestea comunica folosind mirosul si semnalele sonore sau vizuale.Acestea torc si produc strigate cand se simt amenintate.

4.Gazela-girafa
 
Aceasta antilopa cu aspect de gazela uimeste si incanta pe toata lumea cu urechile si ochii ei mari, dar si gatul sau lung ca de girafa.
Ea traieste in zonele aride din sudul si centrul Etiopiei,in Somalia,Kenya si nord-estul Tanzaniei.Acestei gazele pare sa-i ajunga apa procurata de la plantele pe care le consuma putand supravietui in medii foarte uscate.

5.Sobolanul-cartita golas
   
Acesta este un rozator mic originar din Africa de est.Este lipsit de blana,dar are mustati semanand cu o morsa in miniatura(de dimensiunea unei cescute de cafea).Acestia traiesc in colonii,avand o regina care este puratatoarea de pui,restul fiind lucratori care sapa vizuini sau asigura hrana necesara (radacini).
Cercetatorii au descoperit ca au o durata de viata foarte lunga,supravietuind uneori si 28 de ani.

6.Markhor
   
Apartine familiei de capre salbatice.Capra falconeri este un animal care se gaseste in zonele muntoase putin accesibile din Afganistan,Pakistan, nordul Indiei, Uzbekistan si Tajikistan.
Specia este pe cale de disparitie,existand momentan 2500 de membri,dar aceaste este in scadere de la o generatie la alta.
Aspectul lor fizic este unul impunator,avand coarnele spiralate si blana lunga in zona barbiei,pieptului si a cozii.

7. Maimutele din genul Rhinopithecus
 
 Aceste maimute sunt originare din Asia, iar cea mai noua specie din acest gen este Rhinopithecus strykeri, care in dialectul local este numita „mey nwoah”, adica „maimuta cu fata indreptata spre cer”. Atunci cand ploua, localnicii identifica cu usurinta maimutele deoarece ele stau cu capul intre genunchi, pentru a nu le intra picaturi de ploaie in nas. In cazul in care nu se feresc, ploaia le patrunde in nas si le face sa stranute.

8.Lupul cu coama
 
Lupul cu coama are un aspect asemanator cu cel al unei vulpi,insa picioarele sale sunt incredibil de lungi ajutand-ul sa vada prada peste iarba inalta din America de Sud.Spre deosebire de alti lupi care traiesc in haita,lupii cu coama sunt solitari.Mare parte din dieta acestuia este alcatuita din fruncte,dar nu refuza pasarile care ii ies in cale.

9.Centurio senex sau liliacul cu riduri
 
 Este o vietuitoare ce traieste in America Centrala,avand cea mai puternica muscatura dintre toate speciile de lilieci.Fata lor lipsita de blana si pielea ridata ii ajuta sa fie identificati usor.

10.Pyura chilensis
 
Pyura chilensis este o creatura bizara care traieste pe coasta pacifica a Americii de Sud. Animalul este complet imobil ca o piatra, si se hraneste prin absorbtia apei din care filtreaza microorganismele. La nastere animalul este mascul, pentru ca la maturitate sa devina hermafrodit. In general, reproducerea se realizeaza prin eliberarea spermatozoizilor si a ovulelor in apa din jur, unde are loc fecundarea. Totusi, atunci cand sunt alaturi de alti indivizi din aceeasi specie, animalele prefera sa adopte fecundarea incrucisata, proces mult mai eficient decat autofecundarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Folositi un limbaj adecvat!